Со микробит – За почист воздух! За подобро здравје

Вратете ги дрвјата во нашиот живот! Вратете го здравјето на сите нас!  Ова се пораките на учениците од Iво до  Vто одделение од подрачното училиште во с. Црешево. Нашите ученици им порачуваат на возрасните дека треба да се пронајде решение за намалување на загадувањето на воздухот. Водухот

Повеќе »»

Активности од проект Slow Food градини

На 05.11.2019, нашиот училишен двор го збогативме со нови садници, лешници. Садниците ни ги подарија активистите на Slow Food Vodno, а воедно ја реализиравме и последната предвидена активност, компостирање. Во активноста беа вкучени ученици од 5 и 4 одделние кои продолжија и со практичниот дел, односно засадувањето.Се

Повеќе »»

Најголемиот час на светот 2019

Наставниците и учениците од Нашето училиште се приклучија кон одбележувањето на ,,Најголемиот час на светот,,. Ова е пионерска иницијатива со која на децата и нивните наставници им се овозможуваат ресурси за да се запознаат и да преземат акција во врска со Целите за одржлив развој со кои

Повеќе »»

Дефиле со велосипеди

По повод одбележување на “Европската недела на мобилност 16 – 22 септември” и во пресрет на 22- септември Светскиот ден без автомобили, ООУ „Наум Охридски“ го организираше традиционалното Дефиле со велосипеди. Во овој едночасовен хепенинг учениците и наставниците уживаа во прекрасното есенско време, а воедно се промовира

Повеќе »»

Slow Food-Училишни градини

На 17.09. во просториите на ООУ Наум Охридски, Булачани, се одржа работилница во рамките на проектот Slow Food-Училишни градини. Работилницата се одржа под водство на координаторот Снеже Ангеловска и предметните наставници по англиски јазик и ликовно образование, Мирјана Ивановска и Виолета Божиновска, а со учество и поддршка

Повеќе »»

Трето наградени за најбезбедно и најчисто училиште во Македонија

Комисијата составена од претставници од МОН, Бирото за развој на образованието, Центарот за средно образование и обука и Министерството за внатрешни работи, по разгледувањето на пристигнатите апликации и извршениот увид во самите училишта, ги избраа и добитниците. Средното училиште „Ѓорче Петров“ од Крива Паланка и Основното „Дане

Повеќе »»

Доделување на второто ЗЕЛЕНО ЗНАМЕ на Еко самитот

На 16.11.2018 година,во организација на ОХО се одржа 9-иот ЕКО САМИТ на кој се додели интернационалното признание,ЗЕЛЕНО ЗНАМЕ за еко-училиштата и еко-градинките.Нашето училиште по втор пат се здоби со ова престижно признание со што се потврдија долгогодишните заложби на вработените на училиштето во подигнување на еколошката свест

Повеќе »»

Второ зелено знаме за нашето еко-училиште

По објавениот Конкурс за наградување на градинки, основни и средни учлилишта вклучени во првата, втората и третата година од имплементацијата на Програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“, нашето училиште по втор пат се закити со највисокиот статус – Зелено знаме. Зеленото знаме е потврда

Повеќе »»